ELS MEUS TEXTOS




Per què és important que no desaparegen les llengües?

És important que no fem desaparèixer les llengües perquè no sols desapareixeria la llengua en sí, sinó  que hi hauria tota una cultura que desapareixeria junt a la  llengua.
Crec que deixar que les llengües desaparegen és deixar que s’ unifique la manera de viure de les persones, la manera de actuar i pensar.
 En canvi, si deixem créixer a cadascuna de les llengües que existeixen i les coneixerem la nostra visió sobre altres llengües, allò que no ens sembla important... començaria  a obrir la nostra ment i la nostra manera de actuar davant de cultures i llengües diferents a la nostra.
Per això, és important que no deixem desaparèixer la nostra llengua, que tan minoritzada es troba davant de altres llengües que són les dominants.


L’EXPRESSIÓ ORAL

Crec que és important parlar de l’expressió oral i la importància de treballar-la a l’escola.
Per això, cal tindre clara la manera en la que hem de practicar-la a l’aula.
 A  continuació deixaré algunes idees.
-          Fer teatre:
Dir als alumnes que s’imaginen com reaccionaríem en una situació determinada i deixar que actuen i parlen. No poden preparar-se la representació. Ha de ser espontània.
-          Fer repeticions:
Són mecàniques i de resposta tancada i serveixen per consolidar l’expressió.
-          Fer pluja de idees:
Son respostes obertes, tots els alumnes interactuen i aporten idees.
-          Treballar la lectura en veu alta:
És molt bona perquè l’alumne pot donar-li entonació, pauses... al text que està llegint.
-          Per últim, fer debats a l’aula és molt bo per a millorar l’expressió oral.

Aquestes sols són algunes de les moltíssimes idees que hi ha, depenent del grup d’alumnes i les seues característiques serà convenient treballar unes tècniques o unes altres.



EL PLURILINGÜISME EN LES ESCOLES:



Dins de l’escola els docents tenen l'obligació de mostrar de manera igualitària als alumnes les llengües.
Per això el mestre ha de tindre clar allò que vol transmetre.
En aquest moment l'anglès és la llengua dominant, el castellà intenta fer-se lloc com a llengua de poder cultural i el valencià es troba com a llegua minoritzada.
Els docents no han de deixar que aquesta situació es produeixi en les aules, ja que d’aquesta manera tancant portes per a conèixer totes les cultures i maneres d’actuar.
En l’àmbit educatiu és important tindre present el decret de plurilingüisme.


JOCS FLORALS:

Els Jocs Florals és un certamen literari. Va ser creat a l’any 1323 a Tolosa per la Sobregaya, una companyia de set Trobadors i poetes catalans.

Més tard, aquest certamen es va instaurar a Barcelona fins a les darreries del segles XV sota l’auspici dels monarques d’aragó.


Els Jocs Florals també es van instaurar a València, al segle XIX. Aquest certamen era organitzats per Lo Rat Penat. Encara és la Institució que els organitza tots els anys. El cert és que, hui en dia aquest certamen no té molta repercussió cultural, ja que ha patit la pèrdua de prestigi relacionada con el desprestigi de l’organització, Lo Rat Penat. Però hem de dir que a finals del segle XIX i principis del XX es donaven més de 17 premis con una quantia economia valuosa.




VIATJEM A LA MÚSICA EN VALÈNCIA:

Hui parlarem sobre la nostra música, per aixó parlaré del Col.lectiu Ovidi Montlon (COM).
COM és una associació cohesionada des de 2004 con la finalitat de donar-li prestigi i dignitat a la música valenciana. Huí en dia, aquesta associació té integrats 100 grups de cantants que s'expresen en valencià.
Gràcies a la unió dels grups valencians poc a poc aquesta música es va visualitzar al mercar cultural, i cada vegada més es feien festivals, concerts...
Una de la millor iniciativa que va tindre la associació COM va ser la convocatòria als Premis Ovidi Montlor. La primera convocatòria tingué lloc a l'any 2006.
com podem vore, aquesta plataforma suposa una unió de les bandes i cantants solistes valencians que busquem fer-se un lloc i un nom en l'escena musical.

2 comentarios:

  1. Què interessant la teva entrada sobre la música! No coneixia està associació.. em sembla molt positiu donar-li difusió des del teu blog com a bona música que ets. A més pot ser una bona forma d'introduir de forma diferent nostra llengua a l'aula. Una salutació.

    ResponderEliminar
  2. Felicitats pel blog, Zenaida, m'ha agradat molt llegir les teues reflexions, entrar en els enllaços tan interessants que has posat i observar el bon treball realitzat a la part de la teoria. Enhorabona.
    I com veig que t'agrada la música en valencià, et deixe un enllaç on pugues escolta el meu nebot Rubén Durà. Espere que en gaudisques.
    http://rubendura.bandcamp.com/album/rub-n-dur-en-concert

    ResponderEliminar